جلسه دادرسى

‹‹ نكاتى در خصوص جلسه دادرسى ، مفهوم و حقوق جلسه اول

١- در دادرسى بدوى، اصل بر لزوم تشكيل جلسه است. هيچ تصميمى بدون تشكيل جلسه دادرسى اتخاذ نخواهد شد مگر آنكه قانون صراحتاً اتخاذ تصميم را مستلزم تشكيل جلسه ندانسته باشد مثل صدورقرار تامين خواسته( ماده ١١٥) و رسيدگى به تقاضاى مطالبه خسارت ناشى از قرار تامين( ماده ١٢٠)

نكته:مبانى قانونى اين نظريه مواد ٦٤ و ٢٠٠ ق آ د م است.

٢- جلسه دادرسى در صورتى رسميت داشته، مقدمات رسيدگى فراهم است كه وقت رسيدگى به طرفين ابلاغ شده و  اين ابلاغ صحيحاً و به موقع انجام شده باشد

نكته: جلسه دادرسى اعتبارش را از ابلاغ وقت به طرفين ميگيرد، نه از حضور طرفين( ماده ٩٥)  ابلاغ وقت دادرسى به طرفين از باب رعايت حق دفاع است و اين ابلاغ موضوعيت دارد و دادگاه نميتواند بر اساس احراز علم و اطلاع خوانده از وقت دادرسى، تشكيل جلسه بدهد.

نكته: ابلاغ وقت رسيدگى به طرفين ممكن است با ابلاغ واقعى يا قانونى صورت پذيرد. از نظر مقررات آيين دادرسى، جز در سه فراز، تفاوتى ميان اين دو نوع ابلاغ نيست:

– ابلاغ واقعى يكى از مولفه هاى تلقى راى به عنوان حضورى است.

-مبدأ محاسبه موعد واخواهى، ابلاغ واقعى است.

– ابلاغ قانونى، بر خلاف ابلاغ واقعى،در صورتى معتبر است كه دادگاه مطمئن باشد كه مفاد ورقه اخطاريه به اطلاع طرف وسيده است( ماده ٨٣)

نكته: ابلاغ در صورتى معتبر است كه صحيحاً انجام شده باشد. منظور از صحت ابلاغ آن است كه ابلاغ با رعايت مقررات قانونى انجام شده باشد. بعلاوه در ابلاغ قانونى، اطمينان دادگاه از اطلاع خوانده شرط است.

نكته: ابلاغ در صورتى معتبر است كه به موقع انجام شده باشد. منظور از به موقع بودن ابلاغ آن است كه حد افل ٥ روز( بدون احتساب روز ابلاغ و روز اقدام) قبل از جلسه انجام شده باشد. اين مدت در خصوص ابلاغ خارج از كشور، دو ماه و در خصوص ابلاغ از طريق نشر آگهى، سى روز است.

٣- منظور از جلسه اول دادرسى، اولين جلسه اى است كه در آن موجبات رسيدگى فراهم بوده و دادگاه وارد رسيدگى شود.

نكته: منظور از فراهم بودن موجبات رسيدگى، احراز شرايط رسميت جلسه از حيث ابلاغ صحيح و به موقع وقت رسيدگى است و منظور از ورود دادگاه به رسيدگى، مطلق شروع به رسيدگى اعم از رسيدگى به ايرادات يا رسيدگى ماهيتى است. بنا بر اين اگر هر چند جلسه تعيين وقت شده،به جهت عدم انجام ابلاغ تجديد شده و يا به هر دليل ديگر مثل توافق طرفين، جلسه بدون ورود به رسيدگى تجديد شود، جلسه اول تلقى نميشود.

نكته: اصطلاحات اولين جلسه رسيدگى، جلسه اول و جلسه اول دادرسى به يك معنى در قانون ا د م استعمال شده اند لكن عبارت ” اولين جلسه” مندرج در ماده ١١٦ق ا د م معنى متفاوتى دارد و منظور از آن، اولين جلسه پس از وصول اعتراض است كه خود ميتواند جلسه چندم دادرسى باشد.

نكته: اصطلاحات ” تا اولين جلسه دادرسى”( ماده ٢١٦)”تا پايان اولين جلسه”( مواد ٨٧ و ٩٨ و١٤٣)و ” تا قبل از شروع رسيدگى” ( ماده ٦٣) به معانى مختلف در قانون استعمال شده اند.

-در عبارت نخست، موعد با شروع جلسه خاتمه مى يابد.

– در عبارت دوم، موعد با اعلام ختم جلسه پايان مي يابد

-در عبارت سوم، موعد با شروع رسيدگى، خاتمه مي يابد.

٤-منظور از حقوق جلسه اول ، حقوقى هستند كه متعلق به جلسه اول دادرسى هستند( تا جلسه، تا پايان جلسه و يا تا قبل از شروع رسيدگى) اين حقوق با خاتمه جلسه اول ساقط ميشوند. حقوق ذيل از حقوق جلسه اول هستند:

-اعتراض به تقويم خواسته( ماده ٦٣)

-ايرادات( ماده ٨٧)

-افزايش خواسته( ماده ٩٨)

-دعوى تقابل( ماده ١٤٣)

– دعوى جلب ثالث( ماده ١٣٥)

– انكار يا ترديد( ماده ٢١٦)

-اخذ تامين اتباع بيگانه( ماده ١٤٤)

 

دكتر عبدالعلى محمدى- استاديار دانشگاه ››

منبع : کانال تلگرام جناب آقای دکتر عبدالعلی محمدی

 

 

{jcomments off}